Maddi borçlardan kurtulma yöntemleri

Maddi borçlardan kurtulma yöntemleri
Maddi borçlardan kurtulma yöntemleri

Hayat insana bin bir türlü yol sunar, bu yollardan biride borç batağı. Çevremizdeki bir çok kimsenin kredi, kredi kartı, banka ve şahsi borçlar yüzünden çok zor durumlara düştüğünü görüyoruz. Kimileri artık bir çıkar yol bulamadığından hayatını sonlandırmak ta çözüm buluyor maalesef.

Eskiden insanlarımız bankacılık sektörü bu kadar yaygın değilken. Kötü durumlar için para biriktirir veya en kötü ihtimal çevrelerinden borç alabilirdi. İşin içinde faiz olmadığı için borç ödenebiliyordu, insanlar birbirine güvenebiliyordu. Şu an bırakın borç almayı, borçsuz insan bulmak zorlaştı. Borçsuz insanlarda muhtemel kimseye para vermez, çünkü din iman paradır onlarda.

Borçlanmasaydın, ne yaptın, böyle yapsaydın vs. gibi sözler işi ti ye almaktan başka bir şey değildir. İnsanların başlarına öyle durumlar gelmektedir ki başına gelmeyen anlayamaz türden şeyler.

Hiç kimse borç içerisinde yüzmek bütün kazancını bankalara yedirmek istemez ama bu duruma gelinmişse de mantıklı bir şekilde durumu analiz edip çözüm yolları aranmalıdır.

Neden insanlar bu duruma düşmektedir ?

  • Kumar alışkanlığı
  • Hastalık
  • İşsizlik
  • Düzensiz harcama
  • Başkalarına yardım etme
  • Başlarda mantıklı davranmayıp, öderim düşüncesinde olmak

Nasıl bu duruma düşmektedir ?123

Özellikle son 10 yıldır bankacılık sektörü katlanarak büyümektedir. Her banka milyar dolarlar sene sonu kar açıklamaktadır. Bankalar nasıl bu kadar kar elde edip, büyüyebiliyorlar. Tabiki faiz ile, özellikle limitlerde dolaşan insanlardan yaptığı karlarla.

Banka sistemi sabittir, kişinin ana parayı ödemesine imkan vermemek. Kişi bir kredi vs. çekmiş ise senelerce faizi öder, tam ben bu borcu bi şekilde kapatayım derse bi bakar ki hala ana para duruyor. Bir çok yüksek meblağlı ev kredisi, araba kredisi vb. kredilerin başına gelen kısaca budur. Ödeme gücü zaten limitlerdedir. Muhtemel olmadık bir iş gelir başına ve bu çarkın içine girilir.

Senelerce ödediği ev kredisi bir hiç olur gider  hacizler, icralar kapıya dayanır. Banka bu tarz müşterileri çok sever, çünkü senelerce biriktirdiği her şeyi banka sonuna kadar alacaktır. Ev ipoteklidir, ev satılır. senelerce ödediği kredi artık yok sayılır.

Kredi kartına açılınır, ekstrelerin asgari ücretlerini ödemek zorunda kalınır. Burada da bir kısır döngüye girilir, hiç bir zaman asgari ücret ödenerek o borç kapanmayacaktır. 2000 tl lik etre borcu olan birinin min. faiz tutarı 100 tl civarlarındadır. 1 senede faize ödeyeceği para 1200 tl olur ve hiç ana para değişmez. Durum bir noktadan sonra ödenmez duruma gelir ve sırayla her şey alt üst olur.

Bunlar bir kaçı, yüzlerce şekilde durum senaryoları olabilir. sonuç değişmeyecek her seferinde bankanın faiz çarklarına insan düşecektir. Kişi durumun farkına varıp borçları için toparlayabilecek bir kredi almak istediğinde bankalardan onay çıkmayacaktır. Toparlamak bankanın işine tabi ki gelmiyor. Senelerce faiz adı atında para almak varken, kişi neden borçlarını ödesin.

Sistem ve yasalarımız da her zaman bankaların yanındadır, hiç kimse bankaları sorgulamaz. Demezki kardeşim bu adamın ana borcu 10000 tl ama sen bundan şu ana kadar 20000 tl almışsın ve hala adamın borcu duruyor. Devletin yapması gereken her bankayı ve kişiyi izlemek. Gerekirse müdahale edip kişileri borçlarını ödeyecek duruma getirmektir.

Devlet bunu yapacakken tam aksi yönde insanları kötü duruma çekmektedir. Örnek olarak eskiden kredi kartı asgarisi %20 idi, şu an %30 ve 3 dönem asgari ücret kuralı getirilerek nakit çekime kapatıldı kredi kartları. 20 den 30 a geçiş sürecinde bir çok kişi borç ve faiz batağına saplandı. Nasıl oldu; kişinin maaşı 2500 TL diyelim. 3 kredi kartı var ve ortalama 3000 ‘er lira borç var. Yüzde 20 ile hesaplarsak kişi her kartına 600 er lira (toplamda 1800 tl) ödeyebiliyordu ve bir şekilde kendini çevirebiliyordu. durum böyleyken yüzde 30 oldu asgari kredi kartı ödemesi. 3000’er liralık 3 kartın asgarisi 900 lira oldu (toplamda 2700 TL). Tabiki aldığı maaşı geçtiği için bir şekilde bunu ödemesi gerekiyor. ilk aylarda borcu az olan kartının (3 dönem kuralı gereğince) ödemesini tam yappıp nakit çekime açtırıyor. nakit çekime açık olan karttana diğer iki kartına yapacak asgari ücret ödemesini yapıyor. Nakit çekimden dolayı birinci kartına ek bir faiz geliyor. 2-3 ay bu şekilde idare ediliyor haliyle ama iş bir noktadan sonra ödenemeyecek duruma gelmektedir. Çünkü her ay ödediği paranı faizi artmaktadır.

Devlet bu şekilde belkide milyonlarca kişiyi kendi eliyle borç batağına itmiş oldu. Bunu da insanları korumak adına yaptı.

Kişileri esas olarak borç batağına düşüren FAİZ lerdir. Buna kim göz yumuyor DEVLET. Kim buna dur diyebilir DEVLET.

Varyasyonlar çoğaltılabilir tabiki, sonuç değişmeyecek kişi yavaş yavaş borç batağına girecek.

Borç batağından nasıl kurtulabiliriz ?g_beyanhesapmak

  1. Durum değerlendirmesi yapmak; Borçlu kişilerin genel olarak psikolojik durumları iyi olmadığından uzun vadeli çözümler düşünememektedirler. Bu nedenle ailecek veya dostlarla beraber durumu net olarak ortaya koymak, tüm borçları listeleyip aylık yıllık bazda tüm borçları bilmek gerekir. Yapılan en büyük yanlış borçların tüm hepsini kişinin hesaplayamamasıdır. Bu nedenle aklı başında aile büyükleri ile toplanıp iyi bir hesap kitap yapılıp, tüm borçların ortaya konulması lazımdır. Genellikle borçlu olan kişi son ana kadar yakınlarından durumunu saklar. Durumunu sakladıkça veya geçici çözmek amaçlı ufak yalanlar söyledikçe dahada kötüleştiğinin farkına varmaz. Zararın neresinden dönülse kardır misali en kötü zamanda bile olsa paylaşmak, oturup konuşmak yapılması gereken ilk iştir.
  2. Aile desteği; Aile bireyleri veya dostların üzerine düşenleri yapması gerekir. Maaşlı aile fertleri varsa kimi borçları kendileri üstlenip kısmı ödemeleri yapması gerekir. Ailecek tüm zaruri harcamaların kesilmesi gerekir. Bu şekilde bile senede 20- 30 bin liralık tasarruflar sağlanabilir.
  3. Kolay paraya çevrilecek şeyler; Varsa satılabilecek elden çıkarılabilecek şeylerimiz (ev araba vs.) onları satışa çıkarıp toplu şekilde borçları bitirmek. Bir çok kimse özellikle bu noktada hataya düşmektedir. Elindekini çıkarmak istememektedir. Bir şekilde toparlarım düşüncesi ile borcunu çoğaltmaktan başka bir şey yapmaktadır. Gün gelir o satacağı şeylerde kurtarmayabilir.
  4. Kredi kartları; Kredi kartlarını mümkünse hiç kullanmamak gerekir. Kullanılacak ise çok dikkatli kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca ufak tefekte olsa nakit paralarla harcama yapmak gerekir. Bir çok insanın bilmediği kredi kartlarından alışveriş faizi adı altında paralar alınıyor olmasıdır. Zaruri ihtiyaçlar için bunlar gözardı edilebilir ama kredi kartı ile alışveriş insanlara kolay gelmektedir. Nakit para verip almayacağı bir şeyi kredi kartı ile çok rahat alabiliyor insanlar. Yapabiliyorsanız yüksek olan kartlarınızı banka ile anlaşıp uzun vadeli ödeyebileceğiniz şekillere getirebilirsiniz.
  5. Aylık durum değerlendirmeleri; Her ay aile bireyleri ile oturup durum değerlendirmesi yapmak gerekir. Nereden başlanıldı şu an durum nedir gibi herkesin ortak konuşacağı fikir sunabileceği bir ortam oluşturulmalı. Burada yapılanlar ve yapılacaklar herkesin görebileceği şekilde kağıda yazıya dökülmelidir.
  6. Gelir – gider pusulası; Tüm giderler için bilgisayar destekli bir gelir gider pusulası yapılabilir. Mevcut bilgisayar sisteminde herkesin her zaman erişebileceği bir sistem en güzeli olur. Gün içerisinde herkes yaptığı harcamaları ve gelirleri kalem kalem girerek ay sonunda bunlar incelenmeli. Gereksiz olan şeyler bir sonraki aylarda yapılmamalıdır. Google e-tablolar bu işler için biçilmiş kaftandır, online olarak yaptığınız bir şablonu herkesle paylaşıp aynı anda kullanabilirsiniz.
  7. Aylık üyelikler vs; Ufak tefek diyip ufak tefek paralarla bir çok yere üye vs. olunmamalıdır. Örneğin; digitürk vb. olmasa da olur şeylere her ay para ödemeyin. Telefonlarınızı kısıtlayın, mümkünse kontörlü hatlara çevirin. Telefonla sürekli konuşması gerekmeyen aile bireyleri 3-4 ayda bir kontör alarak devam edebilirler. Bu gibi ufak tefek şeyler senede size 3-5 bin lira olarak geri dönecektir.
  8. Uzun vadeli borç almak; Alabiliyorsanız çevrenizden uzun vadeli borçlarla, faiz yükü çok olan borçlarınızı kapayın. Borç yüküne yol açan özellikle banka kurumlarının borçlarını mantıklı bir şekilde aldığınız uzun vadeli borçlarla kapayın.
  9. Krediyi kredi ile kapatmaya çalışmak; Kesinlikle krediyi kredi ile kapatmayı denemeyin. Uzun vadede borcunuzu işinden çıkılmaz bir hale getirmekten başka bir işe yaramaz. Kazancınız zaten sabit ise, kredi alarak siz aslında tekrardan fazla para ödemek zorunda kalacaksınız.
  10. Ek işler; Mümkünse ek işler vs. ufak tefek gelirler ile ufak tefek giderlerinizi karşılayın. Bir çok insanın zamanı mevcut, bu zamanları nakite çevirin.
  11. Şükretmek; Her an halinize şükredin, unutmayın ki her zaman sizden daha kötü durumda olan milyonlarca kişi vardır. Ruh haliniz ne kadar kötü ise, doğru düşünme şekliniz o kadar azalır. Kendi kendinizi şükrederek veya değişik şekillerde motive etmeye çalışın.
  12. Maneviyat; Manevi olarak bir şeyler yapmaya alışın, bu sizin iç huzurla beraber daha aklı selim düşünmeye götürecektir.

Çevrenizde durumunuzu hoş karşılamayan bir sürü insan olacaktır. Aldığınız ve geri ödemesinde sorun yaşadığınız borçlar için insanlar kötü sözler söyleyecek, kötü düşünceler içerisine girecektir. Siz hiç bir zaman sizi bunaltacak kadar bunlara değer vermeyin.

Herkes akıl verecektir, şunu yapmasaydın böyle yapmasaydın diye. Kişinin başına gelmedikçe sizi anlamazlar o yüzden böyle insanlardan uzak durun. Size gerçek dost lazım iyi günde kötü günde yanınızda duracak. Maddi ve manevi destek verecek kişiler lazım. Buldunuz mu bu kişileri bırakmayın ömrü boyunca.

  1. Lütfü diyor ki:

    Borçtan kurtulmanın 10 yolu Avrupa’da nasıl Türkiye’de nasıl 
    ..
    İşte borçtan kurtulup, bütçenizi yeniden rayına oturtmanın 10 basit yolu , 
    Tanınmış finans yazarı ve ‘Till Debt Do Us Part’ adlı televizyon programının sunucularından Gail Vaz-Oxlade, kriz gerçeğiyle yüz yüze gelenlerin borçlarından kurtulmalarının yollarını gösterdi.

    İşte borçtan kurtulup, bütçenizi yeniden rayına oturtmanın 10 yolu…

    KREDİ KARTINIZI ATIN VE BİR BÜTÇE HAZIRLAYIN

    Kendilerini kredi kartı borcu batağında bulan ailelerin, aile bireylerine ait bütün kartları kesip, nakit bütçeyle yaşamaları ve yapılan bütün harcamaları teker teker kaydetmeleri gerekiyor.

    Bir bütçe yapmak için siz de şu formülü uygulayabilirsiniz: Bütçenin yüzde 35’i ev ihtiyaçlarına, yüzde 15’i borç ödemelerine, yüzde 25’i yaşamsal ihtiyaçlara, yüzde 15’i ulaşıma yüzde 10’u da tasarrufa ayrılmalı.

    FAİZ ORANLARINIZ İÇİN BASTIRIN

    Faiz oranlarını azaltmak, sizi hızlı bir şekilde borçtan kurtarabilir. Bazı insanlar yüksek oranda faizlerle kredi alıyor. Bu yüzden aylık ödemelerde sadece borcunun asgarisini ödeyenler, borcu azaltmak yerine sadece borca gelen faizi ödüyor. Kredi verenlerle yapacağınız bir görüşmeyle, yüksek faiz oranları biraz daha aşağıya çekilebilir.

    EK GELİR İÇİN KENDİNİZİ ZORLAYIN

    Borçtan kurtulmak için, tam zamanlı bir işte çalışıyor olsanız da ekstra para kazanabileceğiniz fırsatları değerlendirin. Mesaiye kalın. Köpek gezdirin. Bebek bakın. Özel ders verin ya da sahip olduğunuz yetenekleri kullanın.

    ÖNCELİKLERİ BELİRLEYİN

    Borçtan kurtulmak ve gelecek dönem için tasarruf yapmak için elinizdeki bütün seçenekleri değerlendirin. Yüksek lisans yapmak istiyorsanız, hem öğrenci olup hem de yarı zamanlı bir işte çalışabilirsiniz. Ev alma gibi bir planınız varsa, kirada oturmanın daha mantıklı bir karar olup olmayacağını iyi düşünün.

    BORÇ LİSTESİ YAPIN

    Ödemeniz gereken borçların listesini yapın. En yüksek faizi ödediğiniz borçtan en düşüğüne kadar bir sıralama yapın ve en yüksek faizi ödediğiniz kredi kartınızın borcunu ödeyin. Elinize geçen her fazladan parayla, kredi kartınızın borcunu bitirmeye çalışın ve sonrasında kartı kullanmaktan vazgeçin.

    BORÇ ÖDERKEN İLİŞKİNİZE ZARAR VERMEYİN

    Borçtan kurtulmak kolay değil ancak bu süreçte borcunuzu bitirmek için eşinizle birlikte çalışırken, bu durumun ilişkinizi etkilemesi ya da zarar vermesine izin vermeyin. En azından bir gün eşiniz ya da sevgilinizle eskiden yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapmak için kendinize zaman ayırın.

    BORÇ ÖDERKEN HARCAMA YAPILABİLİR

    Borçtan kurtulmak için harcamalar kısılırken, önemli olan şeylere para harcamaya devam edilebilir. Yapılması gereken tek şey bir plan yapıp, biraz para biriktirmek. Mesela evlenmek isteyenler, daha önceden yaptığı plandan vazgeçmeden düğünü daha düşük maliyette yapabilecek alternatif seçenekler arayabilir.

    DIŞARIDA YEMEYE SON

    Dışarıda yemek yemek, malzemeleri alıp evde yemek pişirmekten daha maliyetli. Aynı zamanda evde yemek yemek çok daha sağlıklı bir seçenek. Evde yemek pişirmeyi, bir aile aktivitesi haline getirin. Evde akşam yemeği partileri d…
    Türkiye’de ise dolandırıcılar akla hayale gelmeyen yöntemler geliştiriyor işte 10 en şeytani yönetem 1) Senetteki imza benim değil diyip itiraz etmek garanti davası 5 sene sürer 2)İmza sizin çıkarsa Kapıma kargo vs geldi ben borçlanmak için imza atmadım diye menfi tespit davası açın en az 4 yılda o sürer 3) Alacaklıyı tanımıyorum diye ifade verin 4) Üzerinizdeki taşınmaz mallarınızı başkalarına satın 5) Senete imza atarken kendi imzanızı değil başka bir imza atın 6) Her tebligata itiraz edin 7)Her itiraz süresini son gününe kadar bekletip gelen tebligatları almayın 8) Devamlı adres değiştirin 9)Alacaklıyı devamlı savcılıga şikayet edin beni tehdit ve ediyo diye 10) Bütün bunlardan sonra alacaklı artık alacağından vaz geçecektir.
    İşte Avrupa ile Türkiye farkı ..

  2. Tarık diyor ki:

    Aynen katılıyorum bende internet te okudugım yazıyı palasıyorum Türkiye’de ise dolandırıcılar akla hayale gelmeyen yöntemler geliştiriyor işte 10 en şeytani yönetem 1) Senetteki imza benim değil diyip itiraz etmek garanti davası 5 sene sürer 2)İmza sizin çıkarsa Kapıma kargo vs geldi ben borçlanmak için imza atmadım diye menfi tespit davası açın en az 4 yılda o sürer 3) Alacaklıyı tanımıyorum diye ifade verin 4) Üzerinizdeki taşınmaz mallarınızı başkalarına satın 5) Senete imza atarken kendi imzanızı değil başka bir imza atın 6) Her tebligata itiraz edin 7)Her itiraz süresini son gününe kadar bekletip gelen tebligatları almayın 8) Devamlı adres değiştirin 9)Alacaklıyı devamlı savcılıga şikayet edin beni tehdit ve ediyo diye 10) Bütün bunlardan sonra alacaklı artık alacağından vaz geçecektir.
    İşte Avrupa ile Türkiye farkı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: